ترموستات کولر گازی,آموزش نحوه تست ترموستات کولرگازی
نوشته شده توسط : حمیدرضا غلامی

ترموستات کولر گازی,آموزش نحوه تست ترموستات کولرگازی با گروه تخصصی فدک تهویه

کولرهای گازی یکی از سیستم های خنک کننده ای می باشد که امروزه طرفداران زیادی را به سمت خود جلب کرده است و با انواع مدل ها و برند ها در بازار وجود دارند. کولرهای گازی هم مانند سایر لوازم الکتریکی بعد از مدتی استفاده نیاز به تعمیر و سرویس دارند.

سرویس و تعمیرات کولر گازی ، سرویس اسپیلت و تعمیر داکت اسپیلت یکی از کارهایی است که حتما باید به متخصص آن جهت رفع عیب سپرده شود و از افراد غیر متخصص کمک نگیرید. اما اگر شما خودتان توانایی انجام این کار را دارید ما به شما کمک می کنیم که خودتان عیب دستگاه را تشخیص دهید و ان را رفع کنید.

در اینجا قصد داریم شما را با یکی از عیب های کولر گازی ( عمل نکردن ترموستات کولر گازی ) که در صد بالایی از مشتریان ما با این مشکل روبرو می شوند  آشنا کنیم و به نحوه ی رفع عیب ان بپردازیم.

قبل از اینکه به آموزش بپردازیم باید با ترموستات کولر گازی و عملکرد آن آشنا شوید.

Table of Contents

ترموستات کولر گازی چیست؟

ترموستات نیز کار قطع و وصل شدن جریان برق (متعادل نگه داشتن دمای کولر گازی) را به کمپرسور انجام می‌دهد. به طوری که وقتی دمای کولر گازی بالا آمد با وصل شدن جریان برق کمپرسور شروع به کار می‌کند و دمای محیط را خنک می‌کند و وقتی دما پایین آمد  جریان برق را از کمپرسور قطع می‌کند.

انواع ترموستات کولر گازی :

این قطعه انواع محتلفی دارد که در زیر به دو  نوع آن اشاره کرده ایم.

کار با ریموت کنترل کولر گازی

ترموستات مکانیکی کولر گازی :

یکی از انواع ترموستات های مکانیکی که در کولر گازی استفاده می شود. ترموستات مکانیکی ، ترموستاتی است که بر اساس اصل انبساط مایع کار می کند.  این ترموستات که ترموستات مویین هم نامیده می شود، شامل یک سنسور، لوله مویین و دیافراگم است. با بالارفتن دمای سنسور، مایع از لوله مویین به دیافراگم می رود و  در اثر انبساط کاری کلید فنری مدار باز و بسته می شود.

ترموستات الکترونیکی کولر گازی :

ترموستات الکتریکی با دریافت دما از سنسور ، فرمان قطع و وصل را صادر می کند. این قطع و وصل به وسیله جریان الکتریکی منتقل شده به رله مینیاتوری، انجام می گیرد.

سرویس کولر گازی

نحوه عملکرد ترموستات کولر گازی

كنترل كننده الكتريكي خودكار است براي تنظيم دما در فضاي بسته، معمولاً آن را به دستگاه هاي گرم يا سرد ساز متصل مي كنند; تا با قطع و وصل دستگاه، آن فضا را در دماي تنظيم شده ثابت نگه دارد. هنگامي كه دما به نقطه تنظيم برسد، ترموستات مدار برقي دستگاه را قطع مي كند و وقتي دما ۳ الي ۵ درجه از نقطه تنظيم پايين تر رود، دوباره مدار را وصل مي كند و دستگاه روشن مي شود.

در کولر گازی ترموستات با کمپرسور به طور سری در مدار قرار می گیرد و با قطع ترموستات کمپرسور نیز خاموش می شود. قطع و وصل ترموستات بر اساس انقباض و انبساط گاز دورن لوله مویی ترموستات (ناشی از درجه حرارت اواپراتور ) به وجود می آید.

حتما بخوانید:  ریموت کنترل کولر گازی | راهنمای استفاده از ریموت کنترل کولر گازی

با کاهش درجه حرارت گاز منقبض و ترموستات قطع می شود و بر عکس با افزایش درجه حرارت گاز منبسط و ترموستات وصل می شود.اگر گاز درون لوله مویی ترموستات خارج شود دیگر ترموستات عمل نمی کند و کلید ان به حالت قطع خواهد بود. در چنین حالتی ترموستات کولر گازی غیرقابل استفاده است و باید تعویض شود.

علت یکسره کار کردن کولرگازی (آف نکردن کولرگازی)

یکی دیگر از علل یکسره کار کردن کولرگازی (آف نکردن کولرگازی) کوتاهی اتصال ترموستات است. همانگونه که می‌دانید ترموستات کنترل دما ولتاژ موتور فن و کمپرسور را تأمین می‌کند. در صورت کوتاهی اتصال، این احتمال وجود دارد که ترموستات، ولتاژ را به صورت دائمی به کمپرسور بفرستد و باعث شود که کمپرسور دائماً کار کند. برای تشخیص این مسئله، می‌توان از یک مولتی‌متر برای تست رسانندگی استفاده کرد.

اگر ترموستات کلاً دارای رسانندگی بود این نشان می‌دهد که اتصال کوتاه شده و باید عوض شود. به این نکته توجه داشته باشید که برخی از ترموستات‌‌ها برخوردار از یک کنترل هیتر هستند و درنتیجه دارای سه ترمینال می‌باشند. از همین رو می‌بایست به دیاگرام سیم‌کشی کولر گازی مراجعه و آن را بررسی کرد.

ترموستات کولر گازی,آموزش نحوه تست ترموستات کولرگازی

نحوه تست ترموستات کولر گازی به روش گام به گام

دقت داشته باشید هنگامی که مشکلی برای یک دستگاه ایجاد می شود عوامل گوناگون بررسی کنید تا بهتر و دقیقتر بتوانید عیب دستگاه را برطرف کنید.

لازم به ذکر است که قبل از ترموستات حتما کمپرسور دستگاه را با روش هایی که در گذشته ذکر کردیم (تست کمپرسور کولر گازی )بررسی کنید. همچنین موتور فن ، و یا کثبف بودن پنل ها نیز بررسی کنید چون معمولا یک دلیل باعث خرابی دستگاه نمی شود و لازم است از جهت مختلف بررسی شود.

ابزار و وسایل مورد نیاز :

 اهم متر،ظرف محتوی یخ خرد شده،ترموستات بالای صفر،ترموستات زیر صفر.

  •  اول : لوله مویی ترموستات را بررسی کنید که دارای بریدگی و یا شکستگی که باعث خارج شدن گاز درون ان می شود نباشد.
  • دوم : ترموست را کاملا برخلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید.
  •  سوم: سلکتور اهم مولتی متر را بر روی اهم قرار دهید و سیم ای رابط آن را به فیش اتصالی ترموستات وصل کنیدوبایستی ترموستات در حالت وصل باشد و عقربه های اهم متر منحرف گردد.
  • چهارم: بالب ترموستات را درون ظرف یخ قرار دهید پس از مدتی باید ترموستات قطع گند و انحراف عقربه ی اهم متر نیز قطع شود.
  •  پنجم : ترموستات را در جهت حرکت عقربه های ساعت بچرخانید .در صورت سالم بودن بایستی وصل گردد و مجددا عقربه های اهم متر منحرف شود.

تذکر : آزمایش را در محیط با درجه حرارت ۱۵ الی ۲۵ درجه سانتی گراد انجام دهید.

نکته : مراحل بالا مربوط به ترموستات دستگاه های بالای صفر بود در صورتی که بخواهید ترموستات دستگاه های زیر صفر را تست کنید چون درجه حرارت قطع این نوع ترموستات ها زیر صفر است نمی توان از یخ به عنوان عامل تحریک کننده و قطع کننده ی ترموستات استفاده کرد.برای انجام این آزمایش باید بالب ترموستات به اواپراتور یک دستگاه تبرید زیر صفر در حال کار متصل نمود و مراحل ذکر شده را در مرحله اول را انجام داد.

این نوع ترموستات ها در درجه حرارت محیط بایستی به حالت وصل باشند و عقربه ی اهم متر منحرف گردد در غیر این صورت ترموستات خراب و غیر قابل استفاده است.

نحوه تنظیم ترموستات کولر گازی

ترموستات ها مانند کنترل کننده های شناور دارای نقاط دقیق وصل ( cut in ) و قطع ( cut out ) هستند. یعنی عمل کرد به گونه ی است که هر گاه دمای محصول به ماکزیمم مقدار معین برسد کمپرسور را روشن می کند و هر گاه دمای محصول به مینیمم مقدار معینی برسد کمپرسور را خاموش می کند اختلاف بین دمای وصل ( cut in ) و دمای قطع (cut out ) را تفاضل ( differential ) می نامند

برای تنظیم ترموستات ها چنین عمل می کنیم که :

ترموستات ها دارای یک نقطه تنظیم ( set point ) و یک تفاضل ( ( differential می باشند. ترموستاتی که set point آن روی C˚ ۲ و differential آن روی C˚ ۴ تنظیم شده است تا زمانی که دمای حس شده به C˚ ۴ نرسد قادر به روشن کردن کمپرسور نیست و در ضمن تا زمانی که دمای حس شده به C˚ ۰ افت نکند  نمی تواند کمپرسور را از مدار خارج کند. این ترموستات دارای  نقطه تنظیم ( set point )  C˚ ۲ و یک اختلاف differential) ) 4 درجه سلسیوسی بین دماهای وصل و قطع می باشد.

مقدار تفاضل به نوع محصول و جای عضو حس کننده بستگی دارد. هر گاه عضو حس کننده ی ترموستات در روی محصول نصب شده و دمای محصول را مستقیما کنترل کند تفاضل C ˚۱ تا C ˚۲  است از طرف دیگر هر گاه عضو حس کننده ترموستات در سالن نصب شود و دمای محصول از طریق  دمای سالن کنترل گردد تفاضل حدود C ˚ ۳  تا C ˚ ۴ است.

در خیلی موارد عضو حس کننده ترموستات را روی اواپراتور نصب می کنند و دمای محصول را از طریق دمای اواپراتور کنترل می کنند که در این حالت تفاضل باید C ˚ ۸ تا C ˚ ۱۲می باشد .

حتما بخوانید:  کاهش مصرف برق کولر گازی

میانگین دمای محصول تقریبا میانگین دمای قطع و وصل می باشد که در ترموستات در رنج set point تنظیم می شود. بنابراین برای برقراری میانگین دمای سالن در c°۲= set point ترموستات را می توان برای دمای وصل ( cut in ) c ° ۳ و دمای قطع (cut out ) c ° ۱ تنظیم کرد.

از طرف دیگر هر گاه دمای محصول از طریق دمای اواپراتور کنترل شود باید تنظیم قطع (cut out ) به گونه ای باشد که TD ی اواپراتور ( اختلاف دمای اواپراتور و سالن ) جبران شود

زمانی که دمای محصول از طریق دمای اواپراتور کنترل می شود باید دمای قطع (cut out ) به گونه ای باشد که TD ی اواپراتور ( اختلاف دمای اواپراتور و سالن ) جبران کند. برای جبران ، فقط دمای قطع ترموستات را به اندازه TD پایین می بریم. در مثال بالا اگر TD اواپراتورC˚ ۷ باشد ، دمای وصل همان C˚ ۴ بوده ولی دمای قطع  بجای C˚ ۰ روی C˚ ۷- تنظیم می کنی

تغییر دمای کولر گازی

حتما بخوانید:  نحوه تعویض خازن کولر گازی

زمانی که کمپرسور خاموش می شود اواپراتور به جذب گرما از سالن ادامه داده تا در مدت زمان خاموشی به دمای سالن برسد. بنابراین وقتی دمای سالن بالا آمده ، به دمای وصل C˚ ۴  می رسد اواپراتور نیز به دمای وصل C˚ ۴ رسیده است. به محض روشن شدن کمپرسور ، دمای اواپراتور به سرعت سرد شده ، تقریبا به اندازه ی TD اواپراتور از دمای سالن کمتر می شود

پس از این ۵ تا ۱۰ دقیقه طول می کشد تا دمای سالن بهC˚۰ افت نماید .در این فاصله دمای اواپراتور نیز به C˚ ۷- رسیده و کمپرسور خاموش می گردد.

اگر ترموستات کولر گازی شما خراب شده است و حتی با خواندن ایم مقاله نتوانستید مشکل را رفع کنید می توانید با تعمیرکار کولر گازی و یا تعمیرکار فن کویل  ما تماس بگیرید تا در اسرع وقت به تعویض ترموستات کولر گازی شما بپردازند. ما سالهاست که در این زمینه دارای تخصص و مهارت کافی می باشیم. همچنین می توانید تعمیر چیلر ، تعمیر مینی چیلر ، تعمیر سردخانه و تعمیر پکیج خود را نیز به ما بسپارید.

شاید به دانستن این مطالب نیاز داشته باشید

نحوه تست خازن کولر گازی
آموزش تست ریموت کنترل کولر گازی
رفع ابریزی کولر گازی
دلیل اورلود کردن کولر گازی
دلیل یخ زدن کولر گازی





:: برچسب‌ها: تعمیر کولر گازی , سرویس کولر گازی , تغییر دمای کولر گازی ,
:: بازدید از این مطلب : 59
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 6 تير 1403 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: